Skip to content Skip to footer

Kakšno izbrati? Najpogostejša vprašanja o ravnih in zelenih strehah - izolacije Kern

Ravne strehe, moderne stanovanjske stavbe od zgoraj. Strešni sistem poslovne stavbe. Montaže in izvedbe ravnih streh Kern.
Ravne strehe, moderne stanovanjske stavbe s soncnimi celicami Strešni sistem poslovne stavbe. Montaže in izvedbe ravnih streh Kern.
Poševne strehe so občutljivejše na vremenske vplive. Prednost ravnih streh sta boljša vzdržljivost in maksimalni izkoristek prostora. Poševne strehe zaradi večjega nagiba ne nudijo ozelenitve ali uporabe površine za druge dejavnosti, po drugi strani pa ravne strehe, ki imajo minimalni nagib, ponujajo dodatno površino za druženje ali teraso. Ravna streha je bolj ekonomična, izjemno modernega videza in vam bo služila še več desetletij.

Poševne strehe imajo večji naklon, kar prvenstveno omogoča hitro in učinkovito odtekanje meteorne vode. V primerjavi z ravnimi strehami so poševne zaradi kritine veliko bolj občutljive na vremenske vplive, po drugi strani pa se njihova prednost kaže v tem, da le-te omogočajo hitrejša in enostavnejša popravila posameznih delov kritine.

Sama oblika poševne strehe poleg odvodnjavanja omogoča tudi izkoriščanje podstrešnega prostora, ki je lahko zelo koristen v primeru prostorske stiske ali prepovedi gradnje nad določeno višino. 

Poznamo toplo in hladno poševno streho, ki se razlikujeta v nekoliko drugačnem vrstnem redu uporabljenih gradbenih in izolacijskih materialov, medtem ko je osnovna sestava enaka.

Sodobna toplotno zaščitena topla poševna streha vsebuje naslednje elemente: primarna strešna kritina, strešne letve, vzdolžne letve (zračni kanal), sekundarna kritina (vodoodporna, paropropustna folija), deske, toplotna izolacija, parna ovira ali parna zapora in zaključna notranja obloga. Med parno oviro in notranjim zaključnim slojem je možen dodaten sloj toplotne izolacije, ki pa po standardih ne sme presegati skupne debeline toplotne izolacije. Dodatna toplotna izolacija pod špirovci je tudi primeren prostor za razvod instalacijskih cevi. Na ta način se ne posega v in ne predira parne ovire. Hladna poševna streha pa podobno vsebuje: primarno strešno kritino, strešne letve, sekundarno (rezervno) kritino, zračni kanal, parno oviro, toplotno izolacijo pod špirovci in notranjo zaključno oblogo.

Ravne strehe delimo glede na različne elemente, kot so pohodnost, sestava in toplotna izolacija.

Glede na toplotno izolacijo poznamo dva različna tipa ravnih streh: toplo ravno streho (streha nad toplim prostorom) in hladno ravno streho (streha nad neogrevanim prostorom). Pri hladnih ravnih strehah je običajno izvedena samo hidroizolacija na nosilni podlagi, poznamo pa tudi izjemo, ko nad sloj toplotne izolacije ravne strehe dodamo večji zračni sloj. S tem to streho spremenimo v hladno ravno streho.

Glede na pohodnost prav tako poznamo dva tipa ravnih streh: pohodne ravne strehe in nepohodne ravne strehe.

Končna delitev pa je delitev toplih ravnih streh glede na sestavo. Mednje spadajo klasična ravna streha, obrnjena ravna streha in polobrnjena ali duo ravna streha.

Poznamo tudi več tipov streh pod težko zaščito, ki so ena izmed možnih konstrukcij ravne strehe. To so ravne strehe, zaščitene s slojem prodca, ravne zelene strehe, parkirne ploščadi in pohodne strehe ter terase.

Izbira ravne strehe je odvisna od vaših preferenc in želja. Če bi želeli površino strehe izkoristiti za dodaten prostor, Vam priporočamo zeleno streho, na kateri lahko gojite zelišča, postavite teraso za piknik ali igrišče za golf. Zelene strehe so v prvi vrsti funkcionalnejše, imajo veliko okoljskih prednosti in omogočajo dolgo življenjsko dobo.

Če želite ravno streho brez ozelenitve, izberite ravno streho, ki vam omogoči dodatno pohodno površino, urejen dom ter varno bivanje. 

Če se vam porodijo kakšna vprašanja glede izvedbe streh ali potrebujete več informacij, smo Vam na voljo. Dosegljivi smo na telefonski številki + 386 1 729 57 30 in na e-naslovu info@izolacija-kern.si.

V naši spletni trgovini so na voljo različne vrste keramike za notranje in zunanje prostore. Razkošne keramične ploščice zagotavljajo najvišjo kakovost in čudovit dizajn. Keramični elementi so v imitaciji kamna, marmorja, lesa, kovine in betona. Bogati vzorci in kakovostni materiali bodo v vaše prostore vdahnili občutek elegance in udobja. Izberite dizajn keramike, ki vas navdihne.

Strešne sisteme izvajamo po predhodnem dogovoru z vami.

Materiale, ki jih uporabljamo pri svoji izvedbi, in keramiko lahko nakupujete v naši spletni trgovini

Svojim naročnikom smo pripravljeni priti korak naproti in jim nudimo izvedbo strešnih sistemov tudi izven meja Slovenije. Naše izkušnje obsegajo uspešno opravljene projekte v tujini, npr. v Italiji, Avstriji, na Hrvaškem ipd.

Nudimo celoten sistem izvedbe hidroizolacije in s tem povezanih ravnih streh, izvedbo pohodnih površin, krovska dela in kleparska dela.

Naša dodatna ponudba obsega razkošno zunanjo in notranjo keramiko, v paleti sofisticiranih odtenkov in naravnih elementov.

Kakovostna, funkcionalna in estetsko dovršena streha nad glavo je naše poslanstvo. Podjetje se uvršča v specializirano gradbeno dejavnost: hidroizolacije, krovstvo in kleparstvo. Podjetje je visoko specializirano za izvedbe najzahtevnejših sistemov streh – izvajanje hidroizolacij, ozelenjenih streh, teras, hidroizolacij pod težko zaščito, zahtevnih talnih hidroizolacij ter vseh drugih sistemov streh. V okviru kleparskih del hkrati izvajamo pločevinaste fasadne sisteme in obloge fasad na način klasične kleparske izvedbe. Ohranjamo individualni pristop do strank, predlagamo najboljšo rešitev, če je le mogoče, dajemo prednost kakovosti in trajnosti, ne ceni. Dosegljivi smo na telefonski številki + 386 1 729 57 30 in na elektronskem naslovu info@izolacija-kern.si. Stopite v stik z nami in z veseljem Vam bomo svetovali ter odgovorili na Vaša vprašanja.
Zelene strehe Kern - ozelenitev vrta in nasad vrtnic. Moderne stresne kritine Kern.
Ravne strehe na večjih stavbah - novogradnje. Izvedba streh - hidroizolacije Kern

Ozelenitev streh je lahko zelo pestra. Naš dom ali poslovni prostor poveže z naravo, zelena površina strehe pa postane zatočišče za številne žuželke in rastline. Zelene ravne strehe se, glede na vrsto ozelenitve, delijo v dve skupini: ekstenzivne zelene strehe in intenzivne zelene strehe.

– Pri ekstenzivni ozelenitvi so zasajene predvsem nizkorastoče rastline, kot so trave, homulice/sedum in natresk. Takšna ozelenitev je med bolj priljubljenimi, saj potrebuje nego le do razvoja rastlin, njen namen pa so predvsem pozitivni vplivi na lokalno podnebje, tako da večinoma ni pohodna. Prednost je tudi minimalno vzdrževanje.

– Intenzivna ozelenitev je v primerjavi z ekstenzivno na pogled še privlačnejša, a potrebuje tudi več nege, ki je primerljiva z delom na vrtu. V nego so vključeni zalivanje, gnojenje, obrezovanje … Za intenzivno ozelenitev so primerni predvsem trajnice, trave, grmovnice, nizkorastoča drevesa in podobno. Takšna ozelenitev je primerna za strehe, ki so namenjene za bivanje in kjer se preživi veliko časa.

– Zadnja izmed vrst ozelenitev je biotopska ozelenitev, ki pomeni, da je vegetacija le samoraslo in avtohtono rastlinje, kjer ni potrebe po posebni negi, se pravi trava in pa tudi mah.

Zelene strehe niso dobile imena po naključju, ampak so resnično najbolj ekološki in trajnostni izbor strešnih kritin. Pomembno vlogo imajo tudi rastline na strehi, saj nase vežejo tako ogljikov dioksid kot tudi do 85 % prašnih delcev iz zraka. Zelene strehe imajo najboljši izkoristek prostora ter ugoden vpliv na mikroklimo in udobje bivanja. Vašo hišo bodo prenovile in ji vdahnile novo življenje, saj ozelenitev omogoči dodatno pohodno površino, ki jo lahko izkoristite za pohodno ali vozno površino. Zanesljivo ponujajo maksimalni izkoristek prostora.

Pri zeleni ravni strehi so prisotni standardni sloji ravne strehe, glede na izbrani tip strehe, tem slojem pa nato sledijo še: protikoreninska zaščitna plast, drenažno-akumulacijska plast, ki skrbi za odvajanje in zadrževanje vode, filter, ki preprečuje izpiranje substrata, ki varuje pred mehanskimi poškodbami korenin, ter substrat in vegetacijska plast.

Obrnjena ravna streha je tip ravne strehe, ki je po razvoju sledil klasični ravni strehi in je danes najpogosteje izveden tako na novih strehah kot sanacijah.

Njeno izvedbo je omogočila uporaba toplotnoizolacijskega materiala, ekstrudiranega polistirena (XPS), ki ne vpija vode (je pa občutljiv na paro). Obrnjena ravna streha je sestavljena od spodaj navzgor iz naslednjih slojev: nosilna podlaga, hidroizolacija, toplotna izolacija, ločilni sloj in sloj obtežbe (prodec).

Obrnjena ravna streha ima dobro mehansko zaščito, dolgo življenjsko dobo in je prav tako ekonomična. Pri izvedbi smo omejeni z debelino toplotne izolacije.

Zato je sedaj v ospredju polobrnjena ali duo ravna streha, ki ima poleg zaporedja slojev, značilnega za klasično ravno streho, izveden še dodatni sloj toplotne izolacije iz ekstrudiranega polistirena (XPS) nad hidroizolacijo.

Polobrnjena ali duo ravna streha omogoča dobro mehansko zaščito in dolgo življenjsko dobo.

Največja težava ravne strehe je, da ne zagotavlja osnovne funkcije, torej pušča, kot posledica različnih vzrokov, npr. slaba izvedba, vgradnja neustreznih materialov, napake v projektiranju.

Predlagamo vam, da se s strokovnjakom posvetujete pravočasno. Za tehnična vprašanja in izvedbo stopite z nami v stik po telefonu + 386 1 729 57 30 ali nam pišite na e-naslov info@izolacija-kern.si.

Da. Naši naročniki zajemajo tako fizične osebe kot tudi podjetja. Izvajamo strešne sisteme ter druge storitve za poslovne in zasebne objekte. Naši projekti so nastali v sodelovanju s projektanti in arhitekti, zato se odlikujejo z vrhunsko kakovostjo. Veliko naših referenc zajema izvedbo poslovnih objektov.