Skip to content Skip to footer

Domačija Majarija – Zelena streha, v celoti pod zemljo

Kulturni spomenik z namestitvami pod zemljo

Vaš objekt je izveden v več etažah. Podjetje Izolacija – Kern vam je izvajalo strehe v vseh nivojih. Vse strehe so ravne. Ali so vaše strehe po funkciji tudi pohodne?

Imeli smo veliko razlogov za to, eden od teh je, da je naša stara hiša, ki je gostinski lokal, kulturni spomenik prve kategorije in zaradi tega seveda zaščitena. Kar pomeni, da zunanjosti ne moremo in ne smemo spreminjati. Tako hiše kot okolice in vedute. In če smo želeli namestitve na lokaciji, je bila to edina možnost. To bi bil največji razlog. Pa tudi sami nismo želeli pokvariti zunanjosti hiše in svojega zeliščnega vrta.

Kaj vas je pri izvedbi najbolj skrbelo?

Že preden smo se odločili za gradnjo, smo se ukvarjali z neprijetnimi situacijami. Skrbi so bile večinoma, da je gradnja v celoti pod zemljo. In zagotovo nas je bilo najbolj strah podtalne vode, vlage, vdora vode … Vsekakor pa smo se ukvarjali tudi z občutki v samem objektu. Če nekdo prenoči pod zemljo, ne sme imeti občutka utesnjenosti, niti teme in negativnih barv. Kar se tiče vlage in vdora vode, smo najprej poskrbeli, da meteorna voda ne more udirati na območje prenočišč. Prav tako smo poskrbeli, da je ob objektu dober drenažni sistem, ki zavira podtalne vode in jih odvaja. Bistvenega pomena je bila, in je še vedno, odlična hidroizolacija in hkrati s tem toplotna izolacija objekta. Zato smo se obrnili na, po našem mnenju, najboljšega izvajalca v Sloveniji, družinsko podjetje Izolacija – Kern, kjer smo dobili zagotovila in smo vedeli, da bo izvedba ne 100-odstotna, ampak kar 200-odstotna! Tako, pa bomo lahko v naslednjih letih mirno spali.

Zadovoljni uporabniki - Zelena streha - Majeria - Izolacija Kern
Zadovoljni uporabniki - Zelena streha - Majeria - Izolacija Kern
Zadovoljni uporabniki - Zelena streha - Majeria - Izolacija Kern
Zadovoljni uporabniki - Zelena streha - Majeria - Izolacija Kern

Kako je potekalo tesnjenje objekta?

Izolacijo je izvajala družba Izolacija – Kern. Podjetje, ki je specializirano na področju izolacij. Dobili smo informacije, da so, še posebej na takšnih posebnih in svojevrstnih gradnjah, zanesljivi partnerji in da so strokovni pri izvedbi ter uporabljajo najkakovostnejše materiale. Tudi pri sodelovanju so zaupanja vreden partner. Projekt smo pregledali projektant, izvajalec in mi, kot investitor. Medtem ko je potekala gradnja, so se fazno izvajale tudi izolacije, kolikor je bilo to potrebno. In tukaj bi še enkrat poudaril, da je bilo za nas res bistvenega pomena, da imamo res takšne izvajalce in partnerje pri izvedbi, kakšnim lahko zaupamo. Tako pri kakovosti izvedbe kot pri ažurnosti, hitrosti in sodelovanju, kar nam je v končni fazi omogočilo, da smo objekt najprej dve leti projektirali in potem v sedmih mesecih zgradili.

Koliko let že obratuje objekt in ali imate kakršne koli težave?

Nastanitveni objekt sedaj obratuje sedem let in iskreno nimamo nobenih težav. Na začetku, kot sem že omenil, so bili določeni dvomi in strahovi, ali bo ali ne bo funkcioniralo, saj je celoten objekt zakopan v zemlji. Po zagotovilih družbe Izolacija – Kern in tudi po osebnem pogovoru z izvajalci smo prišli do zaključka, da se da izolacijo objekta izvesti na tak način, da bo 100-odstotno postavljal zelo dober standard bivanja v samih sobah. Dobili smo tudi garancije te izvedbe in iskreno to pomeni, da ko smo objekt naredili, od dne, ko smo ga odprli, pa do danes nismo imeli niti ene najmanjše težave v smeri vlage v prostoru ali pa celo kakšnega vdora vode v območje sob. Za zdaj lahko rečem, da smo torej 100-odstotno zadovoljni. In povzel bom tudi pogovor, ki sem ga imel z izvajalcem, ki me je v končni fazi potem tudi prepričal. Gospod Kern je rekel: »Mi bomo to izvedli ne 100-odstotno, ampak 200-odstotno. In če se bo pojavila težava, se bo ta v prvem mesecu, in potem naslednjih 50 let nimate kaj skrbeti.« In mi danes ne skrbimo več. Streho uporabljate kot zeliščni vrt, zelišča pa dnevno uporabljate tudi v svoji kulinariki.

Ali rastline enako dobro uspevajo na strehi kot na njivi oziroma na klasičnem vrtu, ali zaznate kakršne koli morebitne omejitve?

Ko smo se mi odločili, da bomo umestili namestitve pod zeliščni vrt, je bil eden od pogojev tudi, da se mora stanje na strehi objekta vrniti skoraj 100-odstotno nazaj v isto stanje, kot je bilo pred tem. Mi smo že pred tem na enem območju imeli zeliščni vrt. Za nas je zeliščni vrt bistvenega pomena zaradi delovanja hiše, saj je Majerija poznana po svoji dobri kuhinji in rdeča nit te naše kuhinje so zelišča, ki jih uporabljamo vse leto. Ko gost pride k nam, je poleg hiše, ki jo vidi, zeliščni vrt. Bistvenega pomena nam je, da je ostal na tem mestu in da deluje naprej in funkcionira tako, kot je funkcioniral. Zato smo tudi zastavili idejo tako, da bo lahko zeliščni vrt uspeval naprej v isti vlogi in z enako funkcijo. Kar pomeni, da smo objekt samo toliko zamaknili oziroma poglobili, da smo pustili dovolj prostora za zemljino na strehi objekta. Računali smo nekje od 80 cm do meter zemljine. Iskreno bi bilo dovolj tudi manj, 50 do 60 cm bi bilo zagotovo dovolj za zelišča, ki jih gojimo. Vendar pa smo vse naredili na način, da dodamo malo več in bomo tako bolj »sigurni«. V končni fazi se nam sedaj to kaže kot pravilna odločitev. Zeliščni vrt nam funkcionira enako kot prej, na njem gojimo zelišča in jih imamo vse leto na razpolago in pri roki. Se pravi, greš iz kuhinje, odrežeš, predelaš in serviraš na krožnik.

Ali bi želeli kar koli o podjetju Izolacija – Kern poudariti?

V bistvu bi zelo na kratko in v alinejah povedal: partner, ki je vreden zaupanja; strokovno zelo dobro podkovani; delajo z najboljšimi materiali; ažurni … Res smo imeli izkušnjo, da smo lahko računali na njih, še več, kot je bilo potrebno. Med gradnjo so se pojavile nove situacije, ki smo jih zelo hitro in v dogovoru reševali brez kakršnih koli težav. Kar iz izkušenj povem, da kdor gradi, ve, da je eno teoretično zastavljen projekt, drugo pa je realnost, ki pa je nekoliko drugačna, in važno je, s kom sodeluješ, da lahko potem to rešuješ.

Zadovoljni uporabniki - Zelena streha - Majeria - Izolacija Kern
Zadovoljni uporabniki - Zelena streha - Majeria - Izolacija Kern
Zadovoljni uporabniki - Zelena streha - Majeria - Izolacija Kern
Zadovoljni uporabniki - Zelena streha - Majeria - Izolacija Kern

Glede na zelo specifično prenovo Majerije, kot jo vi najraje poimenujete, ali je bila ta prenova prepoznana še kje drugje v svetu?

Najprej je lokalno okolje razumelo, da tukaj delamo nekaj, kar ima morda malo večjo vrednost. Hiša je bila namreč, ko sva jo kupila z ženo Natašo leta 1996, v zelo slabem stanju, in sva porabila 12 let, da sva jo obnovila in vzpostavila spet v življenje. Že v prvi fazi sva dobila veliko podporo lokalnega okolja – Občine Vipava, Upravne enote Ajdovščina in vseh drugih deležnikov. Tako da smo tudi z njihovo pomočjo, z ministrstvom za kulturo in Zavodom za zaščito kulturne dediščine izvedli vse, saj so nam izredno stali ob strani in pomagali pri prenovi. Hkrati s tem tudi Evropska unija, saj smo uspešno kandidirali in pridobili sredstva za obnovo, tako za stari predel hiše kot za prenočišča po želji. Ko pa je bil objekt izveden, smo pričakovali iskreno pozornost in prepoznanje, dobili pa smo precej več od tega. Takoj v prvi fazi smo dobili pozornost svetovnih medijev ter časopisov, kot sta New York Times in The Guardian. Tudi Lonely Planet nas je uvrstil med najbolj zanimive in nenavadne objekte v Sloveniji. Vsi so poudarjali iznajdljivost in kako nam je, s takšnimi omejitvami, ki jih imamo, ker je to kulturni spomenik, vseeno uspelo nadgraditi svoj objekt in ponudbo, ne da bi zgodovino, tradicijo in kulturni ter naravni vidik oškodovali ali uničili. Zadnje in največje, ter za nas morda najpomembnejše, pa je priznanje Unesca, in sicer za obnovo stare hiše kot celote. Torej njeno vrnitev v življenje in nadaljevanje poslovnega dela z novimi prenočišči pod zemljo, ki v osnovi bistveno ne spremenijo nič, kar se tiče stare hiše, zunanjosti, narave … Za nas je ta nagrada priznanje vseh priznanj, ki smo jih dobili.