Skip to content Skip to footer

So ravne strehe res dražje od dvokapnic?

Ravne strehe z minimalnim nagibom

Uporaba ravne strehe je v zadnjih letih postala standard na  številnih objektih, vedno bolj pogosta pa je tudi na stanovanjskih hišah. Gre za tip strehe z minimalnim nagibom, ki je potreben za odtekanje vode.

Pred vremenskimi vplivi pa tako streho, za razliko od klasičnih kritin, zaščitimo s hidroizolacijo, ki zagotavlja popolno vodotesnost. Takšna ravna streha dobi drugačen, moderen videz, njena površina pa se lahko še dodatno uporabi.

Ravna streha Guerila - novogradnje. Moderne strešne izolacije Kern. Vrhunske ravne strehe in zelene strehe.
Ravne strehe-terasa-pticja perspektiva-vrhunski strešni sistemi 
hidroizolacije Kern
Ravna streha od spodaj - novogradnje. Moderne strešne izolacije Kern. Vrhunske ravne strehe in zelene strehe.
Ravna streha Guerila - terasa novogradnje. Moderne strešne izolacije Kern. Vrhunske ravne strehe in zelene strehe.

Razlika med poševnimi in ravnimi strehami

Klasične strešne kritine ali dvokapnice, ki jih verjetno poznamo vsi, so avtohtone v slovenskih krajih, medtem ko so ravne strehe zadnjih nekaj desetletij, dosegle širši preboj tudi v Evropi. 

Ravne strehe so priljubljene zaradi ekonomičnosti, hitre izvedbe, daljše življenjske dobe, ekološkega vidika ter naravnejše oblike, zaradi katere se zlijejo z vsakim okoljem. Ravne strehe se od poševnih razlikujejo po večji odpornosti na vremenske vplive ter enostavnem vzdrževanju.

Ekonomične in moderne

Pogosto stranke mislijo, da so ravne strehe dražje od klasičnih kritin. Ne, ne, na daljši rok so ravne strehe bolj ekonomične in vam prihranijo denar. Pripravljene izpod rok strokovnjakov družbe Kern, bodo vaši družini služile še desetletja. 

Gradnja ravnih streh je relativno lahko izvedena. Brez skrbi, čeprav je ravna streha ravna, omogoča popolno odtekanje deževnice, saj ima manjši naklon, ki preprečuje zastajanje vode ter omogoča hitro in učinkovito odtekanje meteorne vode

Ravne strehe, moderne stanovanjske stavbe in novogradnje. Strešni sistem poslovne stavbe. Montaže in izvedbe ravnih streh Kern.
Ravne strehe - Izolacije Kern

Sestava poševnih streh​

Poznamo toplo in hladno poševno streho, ki se razlikujeta v nekoliko drugačnem vrstnem redu uporabljenih gradbenih in izolacijskih materialov. Medtem ko je sestava obeh zgoraj omenjenih vrst v osnovi enaka.

Sodobna toplotno zaščitena topla poševna streha vsebuje naslednje elemente: primarna strešna kritina, strešne letve, vzdolžne letve (zračni kanal), sekundarna kritina (vodoodporna, paropropustna folija), deske, toplotna izolacija, parna ovira ali parna zapora in zaključna notranja obloga. Med parno oviro in notranjim zaključnim slojem je možen dodaten sloj toplotne izolacije, ki pa po standardih ne sme presegati skupne debeline toplotne izolacije. Dodatna toplotna izolacija pod špirovci je tudi primeren prostor za razvod instalacijskih cevi. Na ta način se ne posega v in ne predira parne ovire.

Hladna poševna streha pa podobno vsebuje: primarno strešno kritino, strešne letve, sekundarno (rezervno) kritino, zračni kanal, parno oviro, toplotno izolacijo pod špirovci in notranjo zaključno oblogo.

Prednosti ravnih streh

ravne-strehe-zelene-strehe-vrhunske-stresne-kritine-kleparska-dela-hidroizolacije-kern