Skip to content Skip to footer

Posestvo Guerila – Ravna streha pod zemljo

Streha, izolacija in zelena površina v enem

Vaš objekt je narejen v štirih etažah, dve sta kompletno v zemlji, strehe nad njimi pa so izvedene po sistemu intenzivne ozelenitve. Kako ste se tega sploh domislili?

Ideja se je rojevala veliko let, saj smo porabili veliko časa, da smo sploh prišli do papirjev. Drugače pa nam sama konfiguracija zemljišča to omogoča. To nam zelo odgovarja, saj je za samo tehnologijo in pridelavo vin ugodno, da je klet v več nivojih. Tako da smo dejansko združili samo konfiguracijo. Imamo izhod iz obeh kleti in izhod ven. Tudi dostop z vozili. In ob tem, da je prva klet pet metrov pod zemljo in druga deset metrov, tukaj ne potrebujemo klime. Super je.

Kje vse vidite prednosti ozelenjene strehe?

Pri takih načinih strehe je prednost, da je to tudi ene vrste izolacija in je streha tudi zelena površina, kar je super, saj nimamo tujih materialov, ki bi absorbirali toploto in zaradi katerih bi bili primorani povečati izolacijo. Če pa sem malo hudomušen: Včasih so rekli, da mora voda čim prej s strehe dol. Zato so bili vsi stari objekti enako drugače zamišljeni, vendar je šel trend naprej. In seveda smo zgradili hip, ki je v koraku s časom in arhitektura je aktualna ter moderna. Hiša je sedaj tudi pod spomeniškim varstvom. Kombinacija ideje arhitektov in koncepta hiše je prispevala k temu, da smo prišli do zelene strehe.

Zadovoljni uporabniki - Ravna streha - Guerilla - Izolacija Kern
Zadovoljni uporabniki - Ravna streha - Vinotoč Guerilla Vipava - Izolacija Kern
Zadovoljni uporabniki - Ravna streha - Vinotoč Guerilla Vipava - Izolacija Kern

Ali vas je tesnjenje tako zahtevnih streh kaj skrbelo?

To je kar poglavitno vprašanje. Jaz sem se v življenju ukvarjal tudi z gradbeništvom in je bil vedno velik vprašaj tesnjenje streh. Vemo namreč, da mora imeti streha garancijo 10 let, predvsem zaradi tesnjenja. Tukaj se ti zato zmeraj pojavljajo vprašanja. Morda ni takšno vprašanje, če so površine ravne, saj so detajli preprosti. Kjer pa so morda povezani s kakšnimi balkoni, nadstreški – takrat je treba dobro razmisliti, kako bomo to rešili.

Kako je potekala izvedba tesnjenja objekta in kdo jo je izvajal?

Ko prideš do te faze ne iščeš več najcenejše ponudbe, saj navadno ne gresta skupaj najcenejše in najboljše. Takrat iščeš izvajalca, ki ima reference in ima kaj za pokazati, ti ob prvem sestanku pove, kje so težave, in te opozori ter ti predstavi rešitve. Tako kasneje ne prihaja do težav. Na takšen način smo prišli v stik z gospodom Kernom, podjetjem Kern. Bili so zelo konstruktivni, kadar so prišli, so naredili in šli. Res smo zadovoljni z njihovo izvedbo in njihovim razumevanjem pri pomoči reševanja detajlov. Moram potrkati, ampak streha drži.

Objekt obratuje že kar nekaj let. Ali ste s funkcionalnostjo objekta in s streho zadovoljni?

Ja, objekt smo začeli graditi leta 2016, takrat smo naredili tudi vse strehe. Leta 2016 je bila tukaj tudi trgatev, ko streha še ni bila končana, in za zdaj je vse, kot mora biti, streha drži in res smo zadovoljni, ker teh površin, ki so zatesnjene z materiali podjetja Kern, je kar nekaj. Vse strehe, tudi nad garažo in celo dvorišče, kjer so spodaj garaže in skladišče penin. Praktično na vseh naših površinah so materiali in delo, ki so ga oni izvajali in tesnili. Površine proti zamakanju in prepuščanju.

Imate kakršne koli težave s projekti, ki jih je izvedlo podjetje Izolacija – Kern?

Ne, moram reči, da smo zadovoljni in da nismo imeli nobenih težav. Uspelo se nam je zmeniti za normalne pogoje ter normalne cene, kar je v končni fazi zelo pomembno. In z njihovim odzivom smo zelo zadovoljni, tako da jih lahko priporočam tudi drugim.

Zadovoljni uporabniki - Ravna streha - Vinotoč Guerilla Vipava - Izolacija Kern
Zadovoljni uporabniki - Ravna streha - Vinotoč Guerilla Vipava - Izolacija Kern